Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Deze handhaving was een lange tijd opgeschort. Dit maakt veel los, ook in de beveiligingsbranche. Veel opdrachtgevers scherpen het beleid rond de inhuren van zzp’ers aan. Een aantal (grote) beveiligingsorganisaties geeft zelfs aan zzp-schap helemaal uit te gaan sluiten. In dit artikel lees je hoe Alpha Security naar de zzp-beveiliger kijkt.
Liever een kort antwoord, zonder achtergrondinformatie: dit vind je hier onder veelgestelde vragen.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand zichzelf voordoet als zelfstandig ondernemer, maar zich niet zo gedraagt en daardoor niet aan de criteria voldoet. Volgens de overheid mag je iemand alleen inhuren als diegene het werk als zelfstandig ondernemer uitvoert. In alle andere gevallen moet iemand in dienst worden genomen. De schijnzelfstandige profiteert anders onterecht van belastingvoordelen voor ondernemers en opdrachtgevers kunnen hun verplichtingen naar werknemers, zoals bescherming bij ontslag of ziekte, ontwijken.
Is schijnzelfstandigheid het probleem van de opdrachtgever of de zzp-er?
Dat ligt eraan hoe je ernaar kijkt, al zou je het wellicht het beste kunnen zien als een gedeeld probleem.
Voor beveiligingsorganisatie die als opdrachtgever optreden, kan het een groot probleem zijn. Zij hebben vaak zzp-ers nodig vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Maar als ze iemand inhuren voor werk dat diegene niet als zelfstandige uitvoert, kunnen ze hoge boetes (en naheffingen) krijgen.
Het spiegelbeeld daarvan is voor de zzp’er. Die ziet opdrachten wegvallen, omdat opdrachtgevers hun beleid aanpassen. En wie als zelfstandige werkt, maar dat volgens de Belastingdienst niet is, kan de belastingvoordelen voor ondernemers verliezen of moet deze zelfs terugbetalen.
Dat de staatsecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst liet weten dat bedrijven die “kunnen aantonen dat zij aan de slag zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid” voorlopig geen vergrijpboete krijgen levert voor beide weinig op, omdat niet duidelijk is wat moet worden gedaan om hieraan te voldoen.
Wanneer is een zzp-beveiliger wel of niet zelfstandig?
Dat er rondom deze vraag een wetsvoorstel is ingediend om dit te verhelderen, geeft aan dat er meer duidelijkheid gewenst is op dit punt. Maar de huidige regels geven al wel criteria. Het is niet mogelijk om volledig te zijn in een eenvoudig leesbaar antwoord, maar belangrijke eisen komen kortweg neer op:
Zakelijke kosten maken. Denk aan kosten voor het vinden van opdrachten en alles wat nodig is om beveiligingsdiensten te verlenen.
Risico’s zelf dragen. Bijvoorbeeld zelf opdraaien voor niet-betalende klanten of vervanging bij ziekte.
Niet volledig afhankelijk van één opdracht. Een echte ondernemer heeft meerdere opdrachten.
Zelf bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd. Een ondernemer maakt zelf uit hoe hij of zij zijn opdracht uitvoert.
Een nieuw wetsvoorstel voegt hieraan toe dat er geen “inbedding in de organisatie” mag zijn. Dat betekent kort door de bocht dat een zzp-beveiliger niet samen mag werken met een beveiliger in loondienst die precies hetzelfde doet en waarbij beide op dezelfde manier worden aangestuurd.
Wat zijn de mogelijke gevolgen?
Daarover klinken binnen de beveiligingsbranche grofweg twee opvattingen.
Zzp-ers uitsluiten: een aantal (grote) beveiligingsorganisaties willen helemaal stoppen met het inhuren van zzp’ers, omdat zij vinden dat zzp-beveiligers schijnzelfstandigen zijn.
De wal keert het schip: andere beveiligingsorganisaties en zzp’ers vinden dat het uitbannen van zzp-beveiligers onrealistisch is gelet op de continuïteit van de dienstverlening en daarom op een gegeven moment niet verder kan.
De twee opvattingen lijken een tweedeling te veroorzaken. Beveiligingsorganisaties die stoppen met zzp-beveiligers lopen het risico op een tekort aan beveiligers. Beveiligingsorganisaties die menen dat handhaving op een gegeven moment niet verder kan, riskeren fikse boetes en naheffingen.
Hoe Alpha Security ernaar kijkt.
Wij delen geen van beide opvattingen volledig. We zien weliswaar dat veel zzp-beveiligers nu niet voldoen aan de criteria voor ondernemerschap. Ze maken nauwelijks zakelijke kosten, draaien niet zelf op voor risico’s, zorgen niet zelf voor vervanging en bepalen niet zelf hoe het werk wordt uitgevoerd. Maar dat betekent niet dat het ook onmogelijk is om als echte zelfstandig ondernemer te werken in de beveiliging. Daarvoor zullen een aantal zaken wel anders georganiseerd moeten worden. Dit is niet eenvoudig en voor degene die zich wil (blijven) gedragen als schijnzelfstandige zelfs onmogelijk. Voor de echte zelfstandigen zien wij wel mogelijkheden.
Wat nu?
Wij gaan binnenkort in gesprek met zzp-beveiligers die opdrachten voor ons verrichten of dat willen doen. In deze gesprekken informeren we hen over wat er moet gebeuren om als zelfstandig ondernemer te kunnen werken in de beveiliging. Wil je weten of jouw zzp-schap aan de regels voldoet? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.
Comments