Alpha Security is sinds 1999 een thuishaven voor veteranen, reservisten en (oud)militairen en het merendeel van de medewerkers heeft een achtergrond bij Defensie. De kennis en kunde van deze mensen is al groot en is daarmee het fundament van onze organisatie. Medewerkers met een achtergrond bij Defensie zijn daarbij goed in communicatie, kunnen goed werken in teamverband, en staan stevig in hun schoenen. Belangrijke eigenschappen die een beveiliger dient te bezitten. Leergierige reservisten zijn een uitstekende aanvulling op de rest van ons team. De vraag in de arbeidsmarkt is groot en om die reden stimuleert Alpha Security iedereen om zich aan te melden als reservist.

Wat is een reservist?

Reservisten zijn militairen die op flexibele basis in dienst zijn bij Defensie. Bij Alpha Security houdt dit dus in dat je je werkzaamheden als beveiliger combineert met een baan bij Defensie. Hoe deze verdeling van werkzaamheden eruit ziet, varieert een paar uur per week tot een paar dagen per maand. In goed overleg is alles mogelijk. Reservisten zetten zich in voor vrede en veiligheid in Nederland, maar soms ook daarbuiten.

Werken als reservist

Een functie als reservist biedt vele mogelijkheden. Zo kan je onder andere aan de slag bij de marine, de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee. Reservisten worden ingezet voornamelijk bij de uitvoeringen van nationale taken, bij oefeningen, bij missies wereldwijd en bij ceremoniële
gelegenheden. Je kan dus ingezet worden bij:

  • Dreigend ernstig geweld, gewapende criminaliteit of terreur;
  • Vijandelijke activiteiten (waaronder spionage, sabotage en terrorisme);
  • Maatschappelijke ontwrichting.

Fysieke fitheid

Onderdeel van de opleiding is te zorgen dat je als militair fysiek in staat bent je functie uit te voeren. Facetten die aan bod komen zijn:

  • Individuele militaire vaardigheden (verplaatsen, kruipen, graven, werken op hoogte, zelfverdediging etc.);
  • Uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en bewegelijkheid;
  • Verzwaarde omstandigheden in onder andere warmte, kou, dag, nacht, tijdsdruk en vermoeidheid) om de mentale weerbaarheid voor operationele scenario’s te verhogen.

Waarom reservist worden?

Leidinggeven, samenwerken in een team en bijdragen aan veiligheid en vrede. Dit zijn belangrijke onderdelen van het werken als reservist. Het werk geeft je de kans om militaire werkervaring op te doen en daarbij leer je om snel beslissingen te nemen in complexe situaties. Zo ontwikkel je eigenschappen waar je de rest van je leven wat aan zult hebben. Verder kan iedereen reservist worden, waarbij in veel gevallen militaire ervaring niet nodig is. Een reservist is een teamplayer, sportief, verantwoordelijk en besluitvaardig. De basisvaardigheden die je nodig hebt, leer je bij Defensie.

Hoe ziet het opleidingstraject eruit?

Als reservist zal je opgeleid worden en de benodigde trainingen volgen. Zo is de Algemene Reservist Basis (ARB) een verplicht onderdeel (indien je geen militaire achtergrond hebt en/of langer dan 6 jaar uit dienst bent). Ook zal je Militaire Basis Vaardigheden (MBV) moeten halen. De duur van deze twee opleiding bedraagt 10 dagen (exclusief het weekend). Als indicatie kan 300 uur per jaar worden aangehouden, wat neerkomt op gemiddeld twee avonden doordeweeks en 1 á 2 zaterdagen per maand en 2 tot 3 keer per jaar een meerdaagse oefening. De andere uren (zo’n 60 uur) zal je kwijt zijn aan overige inzet en steunverleningen.

Alpha Security en Defensie

Opgericht door twee oud militairen zijn de invloeden van Defensie verweven in het DNA van onze organisatie. Alpha Security heeft een actief reservistenbeleid en loopt daarmee voor op de rest van de branche. Veiligheid en vrede op nationale en internationale schaal is niet vanzelfsprekend en de inzet van reservisten om hier voor te zorgen, vinden wij dan ook van groot belang.

Het belang van reservisten

De arbeidsmarkt vraagt al geruime tijd om meer personeel vanwege een flink tekort in het aantal functionaliteiten en specialismen. Zowel in kwantiteit (aantallen militairen) als in kwaliteit (kennis en ervaring) is er een tekort bij Defensie. Met de flexibele inzet van reservisten kunnen de pieken worden afgevlakt. Aanpassingsvermogen en een grote mate van flexibiliteit is benodigd om snel en adequaat in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden.

Werken als reservist bij Alpha Security

Wil jij een uitdagende en afwisselende baan? Sluit je dan aan bij het team van Alpha Security en wordt reservist! Alpha biedt je de flexibiliteit en ruimte die nodig is om deze combinatiefunctie uit te voeren. Wij denken met je mee en stimuleren jouw dromen. Ben jij enthousiast geworden? Solliciteer dan vandaag nog op de functie van reservist op onze website!

Meer weten? Bekijk dan de video van onze eigen reservist Ennio, waarin hij verteld hoe het is om bij Alpha Security als reservist aan de slag te zijn.