Een van onze beveiligers Bart, werkt sinds een tijd als reservist bij de Koninklijke Landmacht. Wij zochten hem op zijn werk op, bij een van de grootste hotels van Nederland. Hij vertelt ons hoe zijn ervaringen zijn als reservist en hoe hij de opleiding tot beveiliger heeft doorlopen. 

Werken als reservist bij Alpha Security

Bart (26) werkt sinds een aantal jaar bij Alpha Security. Tijdens zijn carrière is hij tevens in goed overleg met Alpha reservist geworden. Reservisten vormen de flexibele schil van defensie en werken hiernaast in de civiele sector. Defensie heeft het recht een reservist op te roepen indien nodig, maar reservisten functioneren volledig mee in de burgermaatschappij. Een ideale combinatie als het aan ons ligt. Alpha Security heeft een reservisten beleid waardoor het voor reservisten mogelijk is om vaak defensie te dienen. Wij vroegen Bart naar zijn ervaring als reservist:

“In mijn rol als reservist neem ik kennis en ervaring vanuit defensie mee naar Alpha Security en andersom. De taken van het Korps Nationale Reserve sluit namelijk naadloos aan op de taken als beveiliger. Bij beide ben je bezig met beveiliging van een bepaald object.”

Een reservist kan, zoals Bart het al verwoordde, zijn kennis en ervaring op een goede manier uitwisselen tussen zijn werk bij Alpha Security en defensie. Alpha Security staat positief tegenover reservisten en geeft hun de ruimte die zij nodig hebben. Dit beaamt Bart:

“Alpha Security speelt een grote rol in mijn functie als reservist. Als reservist heb je de ruimte nodig om opgeleid te kunnen worden en om te trainen. Alpha Security biedt reservisten die ruimte.”

De opleiding tot beveiliging

Alpha staat mede bekend om zijn goede opleiding tot beveiliger. Ook Bart heeft deze opleiding doorlopen. Hij vertelt ons waarom hij de opleiding is gaan volgen:

“Ik ben de opleiding beveiliger mbo 2 gaan volgen omdat ik een beroep wilde uitoefenen met uitdaging. Daarom leek mij beveiliging bij Alpha Security een goede werkgever hiervoor.” 

Tijdens onze opleiding geven wij naast het basispakket kennis en kunde, ook unieke weerbaarheids- & etiquettetrainingen. Hiermee geven we onze beveiligers de normen en waarden mee waar wij bij Alpha waarde aan hechten. Dit wordt gewaardeerd door zowel onze klanten en medewerkers. Zo ook Bart:

“Het leukste onderdeel van de opleiding vond ik de weerbaarheidslessen. Hierin leer je je zelf weerbaar te maken in verhitte en/of stressvolle situaties. Ook leren wij dat onze houding en gedrag bepalend zijn in situaties. Dit zorgt ervoor dat wij de-escalerend op kunnen treden. ”

Wij vragen ook altijd of onze medewerkers nog een tip hebben voor nieuwe medewerkers in opleiding. Bart kwam met de volgende tip: 

“Zorg dat je fit ben. En verdiep je goed in het vak voor je er aan begin. Er zijn namelijk veel verschillende soorten beveiligingswerkzaamheden die je kunt gaan doen tijdens – en na de opleiding bij Alpha.”

Een dag in de beveiliging

Bart is voornamelijk te vinden op één van de hotels die wij beveiligen. Door de locatie van dit hotel is het een leuke en uitdagende klus. Zo vindt ook Bart:

“De taak die wij hebben bestaan voornamelijk uit het toezicht houden in en om het hele hotel. Er komen veel verschillende mensen vanuit de hele wereld naar dit hotel door de ligging bij Schiphol. Hierom gebeurt er dus ook van alles.”

We vroegen Bart om een voorbeeldsituatie, die hij niet snel zal vergeten. In zo’n situatie komen de kernwaarde van Alpha naar boven. Hier zijn we trots op! Bart vertelt:

Een situatie die ik niet meer zal vergeten was toen ik een interne ronde liep. Aan het einde van een gang hoorde ik een dame huilen en een boze vriend zijn stem verheffen. Ik ging bij de kamer staan en luisteren wat er aan de hand was. Al snel had ik door dat de vriend op de dame aan het inslaan was. Ik heb mijn collega’s er snel bij geroepen en opdracht gegeven de politie te bellen. Samen met een collega zijn we de kamer op gegaan en hebben de vriend aangehouden en later overgedragen aan de politie. Een andere collega bekommerde zich om de dame. Achteraf gezien hadden we niet kunnen voorzien wat er was gebeurt als wij er niet op tijd waren geweest.  

Het is van belang dat je professioneel optreed en je hoofd koel houd in zulke lastige situaties. Jij bent als beveiliger tenslotte de laatst aangewezen verantwoordelijke als het gaat om veiligheid op dat moment. Belangrijk is dat je stressvolle  situaties onder controle houd. en zoals de slogan luidt, wees gastvrij als het kan, maar kordaat als het moet!“

 

Alpha stimuleert reservisten

Alpha Security is al in 1999 opgericht door een oud defensie medewerker, Peter Hoes. “In mijn tijd als militair heb ik veel geleerd, veel gezien en veel meegemaakt. Op basis van de kennis en kunde die ik binnen defensie heb opgedaan, heb ik mijn organisatie gebouwd. Een ieder met een achtergrond bij defensie zal direct vergelijkingen zien bij Alpha. Of het nou de discipline is waar we ons werk mee doen, dat we dezelfde normen en waarden hanteren of de saamhorigheid als team, Alpha ademt nog steeds defensie uit en dat is ook de reden dat oud militairen zo goed kunnen aarden bij ons.”

Alpha Security heeft een reservistenbeleid ontwikkeld en opgenomen in haar arbeidsovereenkomsten. Hiermee krijgen de medewerkers de ruimte om het werk als reservist op goede wijze uit te kunnen voeren.

Ook beveiliger worden?

Alpha is een snel groeiend beveiligingsbedrijf uit Haarlem. Wij zijn dus altijd op zoek naar representatieve dames en heren die goed in ons team passen en deze kwaliteit waarborgen.

Ben jij representatief en collegiaal, heb je een goed normen- en waardenbesef en geen ernstige delicten gepleegd? Dan zijn wij op zoek naar jou. Ook banden met defensie is bij ons van harte welkom! Ga snel naar onze vacaturepagina en solliciteer direct.