Ieder object dat wordt beveiligd heeft zo zijn eigen ritme en stelt zijn eigen unieke eisen aan een beveiliger. Zo ook het object Raakspoort (gemeentehuis Haarlem). Onze collega Reshant vertelt over zijn werkzaamheden.
Vast patroon
De dagen verlopen redelijk vaak rustig. Groepscommandant Reshant (32) en zijn collega’s openen de deuren in de ochtend voor het publiek en sluiten deze weer als de laatste bezoeker het pand verlaat. Reshant schetst een beeld van zijn dagelijkse taken als objectbeveiliger:
“Op de Raakspoort werk je met een vast team. Eén positie is statisch en hierbij zit je aan de beveiligingsbalie. Aan deze balie ben je, onder andere, verantwoordelijk voor de zakelijke bezoekers. Deze bezoekers zijn van tevoren aangemeld en krijgen van de beveiliger een bezoekerspas.
Ook staat er bij deze balie een BHV toestel. Bij een BHV incident, zoals een bezoeker die onwel wordt, bellen de medewerkers van het gemeentehuis naar dat toestel. De beveiliger vraagt uit wat er aan de hand is en waar het incident precies is. Vervolgens stuurt deze beveiliger via een systeem een oproep naar de dienstdoende BHV’ers.”
Behalve de beveiliger achter de balie, lopen er ook beveiligers door het pand. Naast surveilleren, is hun functie als gastheer ook erg belangrijk. Het is namelijk vaak erg druk in het gemeentehuis. Zij verwelkomen bezoekers en helpen de gastheer van het gemeentehuis daarom met het beantwoorden vragen.
Agressie
Het is echter niet altijd even rustig op het gemeentehuis.
“Wij hebben helaas soms bezoekers in het pand die dusdanig boos zijn op de gemeente waardoor zij tekeer gaan. Schreeuwen en schelden richting medewerkers. Beveiliging moet op dit moment ingrijpen, omdat het pand vaak vol zit met andere bezoekers.
Op de Raakspoort neem je een gesprek over op het moment dat de medewerker van de gemeente het gesprek beëindigd, Je probeert altijd verbaal mensen rustig te krijgen, maar dit lukt helaas niet altijd. Officieel moeten wij desbetreffende bezoeker dan vorderen om het pand te verlaten. Gebeurt dit niet na drie keer vorderen, dan komt de politie erbij die de bezoeker aanhoudt ter zake lokaalvredebreuk. Deze persoon krijgt dan een officiële waarschuwing of een pandverbod. Dit gebeurt echter niet zo vaak.
Meestal is er sprake van verbale agressie en, doordat de persoon in kwestie wordt aangesproken door de beveiliging, blijft het hierbij. Het blijven communiceren is dan ook een belangrijk onderdeel van onze training bij Alpha Security.”
Opleiding tot objectbeveiliger
Reshant werkte, voor zijn baan als beveiliger, 12 jaar lang bij de politie, maar besloot toen om een carrière switch te maken. Beveiliging leek hem een leuk beroep en via oud collega’s kwam hij terecht bij Alpha Security waar hij de interne opleiding volgde.
Vanwege zijn achtergrond en ervaringen als politie agent vond Reshant het onderdeel Wettelijke Kaders erg interessant. “Deze kennis opfrissen en de manier hoe dit werd uitgelegd door docent Arie Putter vond ik erg leuk,” vertelt Reshant.
Reshant heeft nog wel een goede tip voor aankomende beveiligers die de training gaan volgen. “Als je nog geen ervaring hebt op gebied van wetskennis, dan is dit wel een onderdeel waar je je eigen in moet verdiepen en zeker niet moet onderschatten. Hier tijd aan besteden is dan wel nodig en goed opletten bij Arie, want hij helpt je om het te leren begrijpen.”
Ook beveiliger worden?
Alpha Security groeit snel, mede door de kwaliteit die onze opdrachtgevers keer op keer ervaren. Wij zijn dus altijd op zoek naar representatieve dames en heren die goed in ons team passen en deze kwaliteit waarborgen.
Ben jij representatief en collegiaal, heb je een goed normen- en waardenbesef en geen ernstige delicten gepleegd? Dan zijn wij op zoek naar jou. Ga snel naar onze vacature pagina en solliciteer direct!