“Ik pak nog even koffie hoor. Jij ook iets drinken?” Ewout Korf is steward bij KLM en werkt daarnaast parttime als beveiliger bij Alpha Security. “Die combinatie is minder gek dan het klinkt. Natuurlijk mijn rol is anders, maar als beveiliger ben je ook gastheer. Zeker in de horeca. We zijn niet de norse portier die z’n hand ophoudt of mensen wegjaagt. Nee, we moeten er juist voor zorgen dat mensen zich welkom én veilig voelen.

Ik speelde rugby

Ewout werkt 26 jaar bij KLM en sinds 2000 – tussen zijn vluchten door – bij Alpha Security. “Een paar keer per maand en niet voor het geld. Ik verdien goed als steward, mijn vrouw handelt in edelstenen en in Zandvoort hebben we een bed & breakfast. Beveiligen doe ik echt voor de lol. Ik speelde rugby en een paar jongens uit mijn team werkten als beveiliger bij Alpha Security. Zo ben ik er 20 jaar geleden ingerold.”

Een doos hotdogs

“Te leuk om mee te stoppen. Sinds ik een zoontje heb is het beveiligen minder geworden, maar ik loop hier nog wel regelmatig binnen. Met een doos hotdogs van IKEA, voor de gezelligheid en om contact te houden. En binnenkort ga ik minder werken als steward, dan kan ik weer wat vaker een beveiligingsklusje meepakken.”

Frisse wind

“WK Voetbal 2000 was m’n eerste klus. Daarna heb ik van alles gedaan. In de Haarlemse Horeca, voetbalwedstrijden en tijdens bijeenkomsten van politieke partijen. Het liefst sta ik aan de deur. Bij de Lichtfabriek, daar heb ik vaak als horecabeveilger gestaan. Lekker de frisse wind in je gezicht en de mensen lopen door naar binnen. Niet teveel praten, laat mij maar lekker staan.”

Ouwe rot

Ewout lacht breed bij de herinnering. Hij heeft het beveiligingsvak in de praktijk geleerd, nu is hij een ouwe rot in het vak. “Het is de kunst om problemen te zien voordat ze ontstaan, ruzies niet te laten escaleren. Dan los ik het pratend op. Dat lukt niet altijd, soms zijn mensen echt op rottigheid uit. En ja natuurlijk, in dat soort gevallen heb ik m’n postuur en kale kop mee.”

“Het werk is in die 20 jaar professioneler geworden. Vroeger dronk je na afloop een biertje met je collega’s en vertelde elkaar wat je had meegemaakt. Nu beginnen we met een briefing en eindigen we met een debriefing. Alles wordt doorgenomen en vastgelegd. Erg knap dat Alpha Security die ontwikkeling heeft doorgemaakt. En leuk, het voelt nog steeds als een grote familie!”