“Geprofessionaliseerd? Ja, zeker! Peter is nu voorzitter van het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding, dan heb je wel wat in je mars.“ Zo’n 20 jaar geleden kwam diezelfde Peter op hoge poten naar politiebureau Koudenhorn. De politie had in zijn ogen een incident rondom de beveiliging van Spaarne Jazz totaal verkeerd aangepakt. Hij werd te woord gestaan door horecacommandant Jan Siertsema. Uit dat gesprek is een hechte vriendschap én een jarenlange samenwerking ontstaan.

Op het juiste moment

“Hij had zeker een punt, daar waren we het snel over eens.” Jan denkt aan het voorval terug met een lach op zijn gezicht. “Haarlem had toen een onrustig uitgaansleven, met veel geweld. We dachten toen al na over hoe we die onrust konden beteugelen en Peter was net gestart met Alpha Security. Hij had goede ideeën, was enthousiast én het klikte tussen ons. Ja, hij kwam op het juiste moment.”

Een portofoonnetwerk opgezet

“De politie was toen al gestart met de horecatelefoon, een centraal nummer dat horecaondernemers en beveiligers konden bellen in geval van calamiteiten. Dat werkte, maar het kon beter. Alpha Security heeft toen een portofoonnetwerk opgezet, voor politie, beveiligers en horecaondernemers. Via die portofoons stonden we continu met elkaar in verbinding.”

Politie en beveiligers

“Een beveiliger hoefde slechts op zijn portofoon te drukken om ons te laten weten dat er iets loos was en waar. De antenne mochten we bij Café Studio op het dak plaatsen. Daar op dat dak hadden we ook mooi zicht op de Grote Markt, Smedestraat en Riviervismarkt. De perfecte plek, ik heb daar vaak met Peter gestaan. In die tijd zijn politie en beveiligers ook samen gaan trainen.”

In de kiem gesmoord

“Die training heette eerst Training Politie in Gevaarsituaties. TPG, daar hebben we de B van Beveiligen aan toegevoegd. Het effect van die trainingen zag je terug op straat. We deden het samen, vechtpartijen werden vaak al in de kiem gesmoord of razendsnel opgelost. Conflictsituaties en hoe je daarop reageert werden overdag in het uitgaansgebied geoefend, met politie, beveiligers en figuranten. Die aanpak was uniek in Nederland.”

Niet dreigend, maar gastvrij

“Om de onrust verder te beteugelen heeft Peter de  SUS teams bedacht. Er liepen op uitgaansavonden beveiligers van Alpha Security door de stad. Zij gingen duidelijk herkenbaar met het uitgaanspubliek in gesprek. Niet dreigend, maar gastvrij. De weg wijzend en sussend bij eventuele ruzies, vandaar de naam. Dat werkte perfect! Zo hebben we samen de rust in het Haarlemse uitgaansleven teruggebracht. Ja, onze werkwijze is een voorbeeld voor andere steden geweest.”

Een leuke anekdote

Even later komt Peter aanlopen en Jan kijkt hem aan, een beetje zoals een trotse vader naar zijn zoon. Jan doet het inmiddels iets rustiger aan. De lange nachten in het uitgaansleven passen niet meer bij zijn leeftijd, maar met Peter en zijn vrouw Chantal spreekt hij nog regelmatig af. Dan gaan ze gezellig een hapje eten in Haarlem, hun stad. Het incident dat 20 jaar geleden aanleiding was voor hun kennismaking? “Dat is nu een leuke anekdote.” Peter vertelt en Jan luistert lachend mee.

Niet fris

“Alpha Security beveiligde toen Spaarne Jazz. Op de parkeerplaats in de Damstraat, waar nu de rechtbank staat. Zaterdagnacht, na afloop van het festival hadden we het terrein afgeschermd d.m.v. met zeildoeken bespannen hekken. Daar begon iemand aan de buitenkant tegenaan te urineren. Niet fris, want wij – de beveiligers – moesten die hekken de volgende dag weer verplaatsen.”

In witlinnen  kleding

“Dus ik geef van de andere kant een tik tegen het zeil en de urine spetterde tegen de in witlinnen  kleding  gehulde, urinerende man. Dat bleek een vechtersbaas met verkeerde vrienden. Even later stonden zij en  de beveiligers van Alpha Security tegenover elkaar. De politie was ingeseind, maar liet lang op zich wachten én loste het incident totaal verkeerd op. Dat ben ik ze maandagochtend op politiebureau Koudenhorn gaan vertellen.” De rest is geschiedenis én het begin van een mooie vriendschap.