“Ik weet niet wat die jongen doet, maar zelfs ik zou het beter kunnen!” Ga het dan maar doen zei Peter. Sinds die tijd is Chantal verantwoordelijk voor de werving en selectie bij Alpha Security. “Het zou eerst tijdelijk zijn. Ik werkte daarnaast bij Quatre Mains, het restaurant van mijn ouders op de Grote Markt. Na ons trouwen heb ik toch voor Alpha Security gekozen. Peter werkte overdag en ik ’s avonds, we zagen elkaar te weinig.”

Stille kracht

Inderdaad, Chantal Hoes is de vrouw van Peter en – volgens mensen die het weten kunnen  – de stille kracht achter Alpha Security. Inmiddels 19 jaar, bijna vanaf het begin. “Eerst deed ik alleen werving en selectie, maar onderweg is er van alles bij gekomen.” Sinds hun twee zoons de puberleeftijd hebben bereikt werkt Chantal fulltime en is ze lid van het management team. “De afgelopen twee jaar heb ik het personeelsbeleid geprofessionaliseerd. Ik heb eerst een opleiding human resource management gevolgd en daarna ben ik aan de slag gegaan.”

Veel voor elkaar over

“Peter is Alpha Security begonnen door vrienden en oud-collega’s van defensie als beveiliger in te huren. Zo is het een grote familie geworden, met mensen die veel voor elkaar over hebben. Dat is de kracht en wat ons onderscheidend maakt, maar met inmiddels 100 medewerkers moesten we professionaliseren. Dat is wat onze klanten ook van ons verwachten. Alles wat ik tijdens mijn opleiding leerde kon ik Bij Alpha in de praktijk brengen.”

Een neusje voor talent

Functioneringsgesprekken, arbeidscontracten opstellen, enz. Alles is inmiddels tot in de puntjes geregeld. Het leukste onderdeel van haar werk vindt Chantal nog steeds de sollicitatiegesprekken. “Die doe ik vanaf het begin én op mijn eigen manier. Niet volgens een vast protocol, maar door gewoon met mensen te praten. We laten hen eerst een sollicitatieformulier invullen en daarna ga ik met ze in gesprek. Door mijn jaren in de horeca heb ik schijnbaar een neusje voor talent gekregen.”

Rustig blijven en alert reageren

Chantal spreekt per werkdag meerdere sollicitanten. “De eerste indruk is belangrijk, hoe komen mensen binnen. Zijn ze ontspannen, of juist erg zenuwachtig. Daarna graaf ik verder. Door het stellen van vragen en hoe ze daarop reageren. Om te kunnen werken in de beveiliging moet je onder druk rustig blijven en alert reageren. Dat is de belangrijkste graadmeter, we zijn niet op zoek naar vechtersbaasjes. Een goede beveiliger is op de eerste plaats gastheer.”

Alpha Security is ons leven

Als lid van het MT praat Chantal over heel veel zaken mee. “Zo’n discussie kan soms hoog oplopen, ook met Peter. Toch nemen we dat nooit mee naar huis. Thuis is voor het gezin. Soms zit er een weekend tussen, dan gaan we maandag verder waar we vrijdag gebleven waren. Zakelijk en privé, dat houden we strikt gescheiden. Alpha Security is ons leven, maar niet helemaal.