Abdul (22) werkt sinds drie en een half jaar in de beveiliging. Op jonge leeftijd wist hij al dat hij de beveiliging in wilde en heeft daarom gekozen voor de opleiding tot beveiliger. We vroegen hem waarom hij de beveiliging in is gegaan: 

“Wat mij het meeste trekt aan de beveiliging zijn de verantwoordelijkheden die je meedraagt. Elke dag brengt weer wat nieuws.”

Ook vragen wij onze medewerkers altijd een tip voor mensen die in de beveiliging willen gaan werken, zo ook Abdul:

“Ga respectvol met mensen om. Dan krijg je dat ook terug.”

Een korte, maar waardevolle tip om altijd bewust te blijven van je eigen handelen. In de beveiliging kan je wel eens in lastige situaties terechtkomen, waardoor het belangrijk is om rustig en respectvol te handelen. 

Werken in de zorgbeveiliging

Abdul werkt al sinds zijn start in de beveiliging, op zorglocaties. Dit zijn over het algemeen locaties waar dak- en thuislozen worden opgevangen. Ieder persoon die hier binnenkomt heeft zijn eigen verhaal maar vereist vaak ook per individu een andere manier van omgang. Dat geeft Abdul zelf ook aan: 

“Je moet flexibel zijn als je werkt in de zorg, je werkt met een diverse doelgroep. Dit betekent dat vaak per persoon een andere aanpak gebruikt. Deze diversiteit vind ik ook juist mooi.”

Doordat je met zo’n diverse doelgroep werkt komen er ook uitdagingen bij kijken:

“Als beveiliger weet je niet altijd met wie je te maken hebt.. Wij hebben geen inzicht in de achtergrond van de cliënten waardoor je moet inschatten hoe je het beste met een persoon kan omgaan. Dat is een uitdaging. Soms zijn mensen heel onberekenbaar en moeten we in een split-second bepalen hoe te handelen.”

Een dag op locatie bij de Binnenvest in Leiden

Abdul werkt samen met 7 vaste collega’s dagelijks op de Binnenvest in Leiden. Zij werken afwisselend een dag of avonddienst. We vroegen hem naar een overzicht van de werkzaamheden op locatie: 

“Als beveiliging zijn wij het eerste contactpunt van de locatie. Daarom zitten wij ook bij de ingang van het pand. Op onze plek hebben we overzicht over de kamers waar geslapen wordt en middels de camera’s ook op andere delen van de locatie. Maar we lopen ook zeer geregeld rondes door het pand. We ontvangen bezoek en registreren dit allemaal netjes. Door onze aanwezigheid en goede contacten met zowel de opdrachtgever als de ‘bewoners’ weten we wat er speelt en kunnen we, waar nodig, tijdig actie ondernemen om potentiële escalaties te voorkomen.”

Een hele diverse locatie dus. Geen dag is hetzelfde, zoals Abdul ons aangeeft. Ondanks dat er soms calamiteiten gebeuren, zijn er ook zeker dagen dat er een fijne sfeer hangt en alles goed verloopt. Zo ook deze voorbeeldsituatie die Abdul ons schetst: 

“Ik kwam op werk aan om 15:00. Er hing vanaf het eerste moment een leuke sfeer binnen. De cliënten waren vrolijk en de hele dag liep gewoon gesmeerd. Ik en mijn collega hadden een gezellige dag waardoor de tijd ook sneller ging. Het was gewoon in het geheel een leuke dag en dat heb je ook soms. De communicatie tussen cliënten en ons zijn op deze locaties gewoon erg belangrijk en zijn bepalend voor de sfeer soms.” 

Dat communicatie belangrijk is op deze locaties, beaamt Abdul. Hij geeft aan dat de twee belangrijkste vaardigheden zijn: gesprekken voeren en luisteren. Hij legt dit voor ons uit:

“Vaak komen cliënt aan onze balie nadat ze slecht nieuws hebben gehad van de medewerkers van de binnenvest of in hun privé leven. Vaak willen ze alleen hun hart luchten bij ons dus een gesprek met hen voeren of het alleen aanhoren van hun verhaal kan al veel helpen. Ze willen zich graag gehoord voelen. Dat laat zien dat wij meer kunnen zijn dan alleen maar de beveiligers die voor hun staan tijdens een incident.”

Wat Abdul hier aangeeft, is kenmerkend voor Alpha. We zijn meer dan alleen de beveiliger bij incidenten, vooral op onze zorglocaties. 

Onze zorgbeveiliging is één van de specialiteiten van Alpha en groeit elk jaar weer door mede omdat de kwaliteit en onze aanpak gewaardeerd en gezien wordt. Deze bijzondere vorm van beveiliging vereist veel inschattingsvermogen van een beveiliger maar geeft volgens onze beveiligers ook veel voldoening. 

We willen Abdul graag bedanken voor zijn medewerking aan het interview. Wil jij meer weten over de zorgbeveiliging? Neem dan eens contact met ons op via de website.