“Op het moment dat ik jou zie maak ik een risicoanalyse. Hoe sta je erbij? Waar zijn je handen? Wat is je uitstraling? Dat is een risicoanalyse, die maak ik onder het lopen door. En op een gegeven moment ben ik drie meter bij je vandaan en dan gaat het HARCO-systeem in werking. De-escaleren, daar is alles op gericht. ” Ruud Steffers is bij Alpha Security verantwoordelijk voor de opleiding van beveiligingsmedewerkers. “BBL, bij ons leer je het beveiligingsvak in de praktijk. We hebben een slagingspercentage van 95 procent! Andere MBO-opleiders zijn al dolgelukkig met 62 procent.”

Al 40 jaar gedreven vechtsporter

Ruud is bij Alpha Security helemaal op zijn plek. “Ik heb 26 jaar in de wegenbouw gewerkt. Bij Heijmans, als meewerkend voorman. In het weekend werkte ik als portier, onder andere bij Fidel in de Korte Veerstraat. Zonder papiertje, zo ging dat in die tijd.” Dat was toen, inmiddels is Ruud al jaren gediplomeerd. “Ik doe al 40 jaar aan vechtsporten. Die kennis en ervaring heb ik voor mijn leerlingen teruggebracht tot tien grepen. De tien meest simpele en effectieve grepen heb ik geselecteerd. Tien grepen en wanneer je die toepast, meer hoeven mijn leerlingen over de fysieke kant van het beveiligingsvak niet te weten.” Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. “Die grepen moeten een automatisme worden, ze worden er tijdens de praktijklessen in de dojo echt ingestampt. Herhalen, herhalen, herhalen. En situaties naspelen. Je moet als beveiliger de controle hebben, in alle situaties kunnen zorgen voor je eigen veiligheid.” Daarvoor hebben Ruud en Michael de HARCO methode als basis gebruikt en doorontwikkeld naar de ideale methodiek voor beveiligers.

HARCO – Handen, Afstand, Regie, Communiceren en Omgeving

“Een hulpmiddel en de kern van onze opleiding. HARCO staat voor Handen, Afstand, Regie, Communiceren en Omgeving. Als je die vijf elementen goed toepast, kan er weinig gebeuren. Drie meter, dát is een veilige afstand bij conflictsituaties.” Ruud spreekt uit ervaring, heeft het allemaal meegemaakt. Die kennis draagt hij met bijna militaire precisie over op de mensen in zijn omgeving. Leerlingen, leden van het MT en – steeds vaker – klanten van Alpha Security.

Voor die laatste groep – klanten, bij Alpha noemen ze hen partners – organiseert Ruud workshops. “We moeten het samen doen. Ik sta zelf bij HVO Querido op de Wilhelminastraat. Dan is het prettig om te weten dat mijn collega’s – medewerkers van HVO Querido – ook getraind en weerbaar zijn. Dat klinkt allemaal heel fysiek, maar beveiligen begint met aandacht voor de mensen om je heen. Vaak is een vriendelijke blik en even praten genoeg om een dreigende situatie te de-escaleren, dat maakt beveiligingswerk zo leuk! Gastvrij wanneer het kan, kordaat als het moet. Dat is ons motto.”

Voorlopig nog niet met pensioen

Nog een paar jaar, dan doet Ruud een stapje terug. “Ik ben nou eenmaal zo’n knakker die, als ik me ergens voor inzet, dat ook voor 120 procent doet. Ik ben nu 62 en heb een kunstheup. Het echte beveiligingswerk, daar ga ik mee stoppen. Maar opleiden en het geven van workshops, daar ga ik hier bij Alpha Security graag zo lang mogelijk mee door.” Samen met zijn opvolger Bas van Vliet, die heeft Ruud al geselecteerd. “Dat was een enfant terrible toen hij bij Alpha binnenkwam. Maar hé, dat was ik op die leeftijd zelf ook.”

Weerbaarheidstraining volgen bij Ruud?

Met collega’s ook aan de slag met Ruud’s HARCO methode in onze dojo? Dat kan! We verzorgen de weerbaarheidstrainingen, in combinatie met een hospitality training, namelijk geheel op maat voor bedrijven en verenigingen. Na deze training kun je niet alleen bewuster en klantgerichter werken, maar staan jij en je medewerkers ook nog eens steviger in de schoenen! Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bel ons vandaag dan nog via 023-55 11 986 of mail naar .