De belangrijkste taak van een beveiliger is het waarborgen van de veiligheid van zowel de bezoekers als het personeel. Daarnaast bestaan de werkzaamheden in grote lijnen uit het openen en sluiten van het pand, het vaststellen of de bezoeker daadwerkelijk voor de vaccinatie komt, observeren, surveilleren, notuleren en controleronden lopen. In dit artikel brengen we de werkdagen van onze eigen beveiligingsambte Wendy (30) in beeld.

GGD-priklocatie IJmuiden

Wendy is werkzaam op de GGD locatie te IJmuiden. In de toekomst zal zij ook werkzaam zijn bij de GGD locatie Velsen-Noord en Haarlem. De diensttijden voor de locatie GGD IJmuiden variëren, maar bestaan voornamelijk uit dagdiensten van 07:15 uur – 17:00 uur. Het team waarmee zij op de locatie in IJmuiden samenwerkt, bestaat uit drie beveiligers.

Meer dan een beveiliger

”Het is belangrijk dat een beveiliger die werkzaam is bij een GGD locatie onthoudt dat hij of zij tevens als gastheer en- of gastvrouw fungeert”, vertelt Wendy. Beveiliger zijn is meer dan garant staan voor de veiligheid. Ook gastvrijheid is een belangrijke pijler, zodat de bezoeker ook een stukje service wordt verleent.

Communicatie is key

De belangrijkste competentie waar een beveiliger over dient te beschikken, is communicatie. Je boodschap gelijk goed overbrengen, lost de meeste situaties direct op. Vaardigheden die een grote bijdragen hebben bij het voorkomen van escalatie zijn:

  • Inlevingsvermogen;
  • Empathie;
  • Begrip voor de situatie.

Als beveiligingsbeambte dien je ook te beschikken over een flinke hoeveelheid doorzettingsvermogen. In dit vakgebied kom je genoeg hobbels op de weg tegen en dan dien je niet zomaar uit het veld te worden geslagen. Kortom, je dient als beveiliger stevig in je schoenen te staan.

Praktijksituaties GGD-priklocaties

Hoewel het in de meeste gevallen gemoedelijk verloopt tijdens het werk, tref je ook mensen aan die fel tegen vaccineren zijn. Dit levert dreiging op bij diverse GGD-priklocaties. Deze bedreigingen bestaan uit protesten, vernielingen en agressie tegen personeel. Als beveiliger dien je extra alert te zijn en bij verdachte situaties te alarmeren zodat de politie kan worden ingeschakeld. Er hebben zich bij de priklocatie van de GGD in Haarlem verschillende calamiteiten voorgedaan. De meest voorkomende situaties bestonden uit overtredingen van de huisregels van het pand, met als gevolg dat de bezoeker gevorderd werd het pand te verlaten.

Doorlopers

In het verleden waren er ook een aantal bezoekers die zich wel lieten vastleggen in het systeem van de GGD, maar zich vervolgens niet lieten vaccineren. Deze bezoeker werden ook wel “doorlopers” genoemd. De beveiliger dient extra waakzaam te zijn op deze zogenoemde “doorlopers” en in te grijpen indien nodig.  Als beveiliger let je bij de bezoeker op afwijkend gedrag.

Onverwachte situatie

Er komen allerlei soorten bezoekers bij de vaccinatielocatie van jong tot oud. De bezoeker die Wendy het meeste is bijgebleven was een bezoeker met een papegaai op zijn schouder. De papegaai trok veel bekijks. Het is ten slotte ook niet het eerste wat je verwacht bij een GGD-priklocatie.

Wendy en Alpha Security

Wendy is inmiddels ongeveer 6 maanden werkzaam voor Alpha Security. ”Hetgeen wat mij het meeste aanspreekt van Alpha Security is dat het bedrijf aanvoelt alsof je onderdeel bent van een grote familie met persoonlijke aandacht” zegt Wendy. ”Naast de leuke collega’s waarmee ik werk is Alpha Security ook een allround beveiligingsbedrijf met een zeer uitgebreid dienstenpakket”

Wil jij de familiaire bedrijfscultuur van Alpha Security ook ervaren? Bekijk dan onze openstaande vacatures!