Een aantal vakbonden in de beveiliging voeren deze zomer acties voor een betere cao in de beveiliging. Dit roept vragen op bij beveiligers die werken bij leden van VBe NL.

Waarom is er geen actie door werknemers die werken bij VBe NL bedrijven?

VBe NL bedrijven hebben op dit moment een cao, de cao Beveiliging. De salarisstijgingen voor 2018 zijn hierin reeds vastgelegd.

Op wie is de cao Beveiliging van toepassing?

Werkgevers die lid zijn van VBe NL hebben een eigen cao, de cao Beveiliging. Deze cao is van toepassing voor alle soorten beveiligingswerkzaamheden. Daarnaast is deze cao ook van toepassing op beroepsgroepen die zich bezig houden met crowdmanagement, denk bijvoorbeeld aan verkeersregelaars of stewards betaald voetbal (zie artikel 1 van de cao Beveiliging). Deze cao kent een looptijd tot 1 oktober 2018. De onderhandelingen voor een nieuwe cao starten na de zomer.

Wie is partij bij de cao Beveiliging?

Vakbond De Unie en VBe NL zijn de partijen die deze cao namens werknemers en werkgevers afsluiten.

Hoe hoog is de loonsverhoging in 2018?

De loonsverhoging in 2018 bedraagt maar liefst 4,5% (waarvan 1% op 1 januari, 2% op 1 juli en 1% op 1 oktober). De eindejaarsuitkering is al in december 2017 met 0,5% verhoogd naar 2,5%. De beveiligers en beroepsgroepen in de crowdmanagement kregen er zelfs 5% bij! Vanaf 2019 worden de lonen gekoppeld aan de jaarlijkse prijsontwikkeling.

Wat vindt VBe NL van de acties?

Actie voeren voor een betere cao is een recht van werknemers. Dat kan vervelend zijn voor wie geraakt worden door acties, zoals vakantiegangers. Het is aan werknemers om daar zelf met hun vakbond invulling aan te geven. Wij roepen wel op tot respect voor werknemers die geen actie willen voeren omdat ze daarin niet geloven of omdat hun vakbond een andere weg verkiest of omdat ze werken bij VBe NL-bedrijven die reeds een goede sterke cao voor beveiligers hebben. Wij roepen vanzelfsprekend ook op om respect te hebben voor de actievoerders ook als er geen steun is voor de reden waarom of de keuze van het soort actie.

Is er een alternatief?

Het actie voeren voor betere arbeidsomstandigheden in de beveiliging is dit jaar niet voor het eerst. Werkgevers van VBe NL bieden u de uitweg, zij hebben goede cao-afspraken en liggen samen met werknemers op één lijn. Door samen afspraken te maken komt de branche verder. Tijd voor verandering? Solliciteer bij Alpha Security.

Meer weten over de cao Beveiliging?

Lees alles over de cao Beveiliging op de actualiteiten pagina van het VBe NL, of de cao pagina van het VBe NL, daar is ook een download van de cao of de speciale download van de cao voor verkeersregelaars te vinden.