Gastvrij zijn wanneer het kan, maar kordaat optreden als het moet kan niet opgedragen worden. Oprechte gastvrijheid is namelijk geen kunstje, maar zit in de genen van een beveiliger.

Onlangs sprak ik een securitymanager die mij ervan wilde overtuigen, dat zijn hele beveiligingsbedrijf gastvrij en proactief opereert. Toen ik vroeg hoe dit meetbaar was, vertelde hij dat zijn medewerkers altijd actief met hun vak bezig zijn en altijd een glimlach op het gezicht hebben. Het zichtbare plezier in het werk was enorm vertelde hij. Aan de hand van personeel enquêtes was de vooruitgang meetbaar geworden. Alle medewerkers waren, sinds dit beleid werd, ook meer betrokken bij het bedrijf en het ziekteverzuim was sinds de implementatie verlaagd. Ook vertelde hij dat alle medewerkers die niet proactief en gastvrij waren, inmiddels niet meer bij de organisatie werken. Van dit soort had hij al snel afscheid genomen, vertelde hij.

Deze vakcollega vertelde dit met zoveel overtuiging dat het wel waar zou moeten zijn, toch? Iedereen kent wel zo’n snelle topmanager die iemand gemakkelijk met zijn goede verhalen kan overtuigen. Ik ken ze ook! Vaak denk ik dan: “Was het maar zo gemakkelijk.” 

Praatjes vullen geen gaatjes

Er zijn meerdere oorzaken te noemen waarom het niet lukt om de door u ingeslagen weg binnen uw organisatie succesvol te laten zijn. Belangrijk om te weten, is dat zogenaamde praatjes geen gaatjes vullen en dat het “doen omdat dit nu eenmaal verwacht wordt”, niet werkt. Kordaat optreden als het moet en gastvrij wanneer het kan, kan namelijk niet opgedragen worden. Talent heeft iedereen en wordt meer zichtbaar, als dit gestimuleerd en ontwikkeld en beoefend wordt.

Kordaat optreden kan je eveneens stimuleren en beoefenen. Echter moet dit wel op alle niveaus binnen het bedrijf gedragen worden. Volgens Alpha Security hoort dit dan ook in elk securitybeleidsplan thuis.

Transparant beleid

Gastvrij en kordaat behoren simpelweg beleid te zijn. Organisaties horen oprecht te zeggen wat ze doen en oprecht te doen wat ze zeggen (transparantie) en hier hun strategie integraal op aan te passen. Ik denk dat deze organisaties hierdoor eerder hun doel bereiken dan degenen die alleen mooie overtuigende verhalen vertellen.

Remco de Graaff RSE RHSOI