Alpha Security krijgt vaak vragen binnen van enthousiaste mensen die beveiliger willen worden. Om ook anderen hulp te bieden zetten wij een aantal veel gestelde vragen voor toekomstige beveiligers op een rijtje.

Waarom zou ik in de beveiliging gaan werken?

Werken in de beveiliging is kiezen voor dynamiek en diversiteit. Bij beveiligingswerk is geen enkele dag hetzelfde. Daarnaast is teamgeest een sleutelwoord. Je kunt (en moet) blindelings op je collega’s vertrouwen en vormt daardoor een hechte eenheid met elkaar. Heb jij ambitie om door te groeien? Dan is hier alle ruimte voor door middel van het kiezen van een specialisatie.

Mag een beveiliger een wapen dragen?

Nee, het is voor particuliere beveiligers niet toegestaan om een wapen bij zich te dragen.

Draagt een beveiliger een kogelwerend vest?

Bij bepaalde opdrachten is dit zeker nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als gaat om beveiligingsdiensten binnen de horeca en persoonsbeveiliging.

Vanaf welke leeftijd kun je gaan werken als beveiliger?

Om in de beveiliging te werken moet je 18 jaar of ouder zijn. Echter hanteren bedrijven vaak ook nog hun eigen richtlijnen.

Bij Alpha Security moet je namelijk minimaal 19 jaar oud zijn. De reden hiervoor is dat op sommige locaties meer inzicht nodig is. Je hebt dan te maken met moeilijke doelgroepen en het hebben van werk- en levenservaring is dan noodzakelijk.

Word je gescreend als je beveiliger wilt worden?

Je hebt niet alleen een VOG (verklaring omtrent gedrag) nodig, maar je wordt ook gescreend door afdeling korpscheftaken van de politie. Om de screening te doorstaan, mag een potentieel werknemer:

  • de laatste 8 jaar geen gevangenisstraf of taakstraf voor het plegen van een misdrijf opgelegd hebben gekregen;
  • de laatste 4 jaar geen geldboete, strafbeschikking of transactie voor het plegen van een misdrijf opgelegd hebben gekregen;
  • niet op grond van andere bekende en relevante feiten onvoldoende betrouwbaar  of geschikt worden geacht.

De afdeling korpscheftaken kan negatief oordelen als er een proces-verbaal is opgesteld maar dit niet tot een veroordeling heeft geleid, op grond van sepots, of als er aanwijzingen zijn dat de leidinggevende in criminele kringen verkeert. Ook als er niet aan de overige in de regelgeving gestelde voorwaarden wordt voldaan, kan dit bij de beoordeling een rol spelen.

Als het betrouwbaarheidsonderzoek van de afdeling korpscheftaken van de politie geen bijzonderheden oplevert en de medewerker het vereiste diploma heeft (of een ontheffing daarvoor), verleent de korpschef toestemming.

Moet je in dienst zijn van een bedrijf om als beveiliger te kunnen werken?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt in dienst gaan van een beveiligingsbedrijf. Dan word je ingezet bij de verschillende opdrachtgevers van dat bedrijf. Je kunt ook in dienst gaan van een bedrijf met een eigen beveiligingsafdeling. Voorbeelden hiervan zijn Schiphol en het Spaarne ziekenhuis. Als laatste is het mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan in de beveiliging.

Hoe lang duurt de opleiding beveiliger bij Alpha Security?

12 maanden vanaf de 1e dag van je les. Bij Alpha Security ronden de meeste beveiligers de opleiding af tussen de 9 en 12 maanden.

Is het mogelijk om je, in aanvulling op je opleiding beveiliger, te specialiseren?

Na beveiliger niveau 2, kun je niveau 3 gaan doen. Niveau 3 is de opleiding tot coördinator. Je kunt je daarnaast ook specialiseren. Bijvoorbeeld, als persoonsbeveiliger, hondengeleider, particuliere onderzoeker (recherche), centralist alarmcentrale, havenbeveiliger of zorgbeveiliger.

Waar vind ik meer informatie over het opleidingsexamen? (Bijvoorbeeld, modelexamens en tarieven)

Op onderstaande websites vind je nuttige informatie en proefexamens. Neem ze zeker even door voordat je het examen tot beveiliger gaat afleggen!

Ontvang je tijdens de beveiligingsopleiding meteen loon?

In de beveiligingsbranche is het gebruikelijk dat je tijdens je opleiding een stagevergoeding of het minimumloon ontvangt. Bij Alpha Security ontvang je wel direct vanaf de start een volledig salaris.

Wat verdient een beveiliger?

Het salaris van een beveiliger is afhankelijk van verschillende factoren, zoals werkervaring. En elk bedrijf heeft natuurlijk weer zijn eigen richtlijnen. Alpha Security volgt de CAO zoals opgesteld door de VBe NL, de branchevereniging van beveiligers. Je kunt de CAO hier downloaden.

Wat leer ik tijdens de beveiligingsopleiding?

Tijdens de mbo 2- opleiding beveiliger leer je hoe je een bedrijf, instelling, bijeenkomst of object beveiligt. En hoe je moet handelen in geval van incidenten en/of calamiteiten. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden, rapportage en ICT-gebruik.

Bij Alpha Security krijg je daarnaast ook nog een uniek aantal extra trainingen die aansluiten op onze normen en waarden. Tot deze trainingen behoren weerbaarheid, etiquette, en social mediatraining. Ook word je goed voorbereid op de praktijk door middel van rollenspel.

Beveiliger worden bij Alpha Security

Heb jij het in je om beveiliger te worden? Bekijk dan snel onze beveiliging vacatures en solliciteer!