“Elke dag is anders”

In de zorgbeveiliging is geen dag hetzelfde. De vaste werkzaamheden maken vaak plaats voor onverwachte gebeurtenissen. Op een rustige avond begint Rowan (27) haar dienst om vijf uur. Tussen vijf en zes uur wordt een externe ronde gelopen. Tijdens deze ronde wordt de nabije omgeving gescand op onregelmatigheden en potentiële risicovolle situaties. Alpha Security is dan ook het enige beveiligingsbedrijf in Nederland welke bevoegdheid heeft om op de openbare weg orde te handhaven. Vanaf zes uur komen de cliënten binnengelopen. Cliënten worden welkom geheten en gecheckt op gevaarlijke spullen, drank en drugs. Als iedereen binnen is, neemt een van de dienstdoende beveiligers plaats in de eetzaal om toezicht te houden. Na het eten worden er in het pand rondes gelopen om de orde te handhaven. Om tien uur sluit de nachtopvang en mogen cliënten niet meer binnenkomen. Na het sluiten van de nachtopvang houden Rowan en collega’s toezicht vanuit de beveiligingsloge. Rustige avonden komen eigenlijk zelden voor, hieronder vertelt Rowan over een dienst een aantal weken geleden:

Een dienst in de zorgbeveiliging van Rowan

Tijdens mijn dienst ging de gezondheid van een cliënt zwaar achteruit. Hij was cold-turkey gestopt met de drugs en had daarnaast ook een flinke longontsteking. In de loop van de dienst meldt de kamergenoot van de cliënt dat het niet goed gaat en verzoekt mij en de begeleiding om even te gaan kijken.

Op de kamer aangekomen heb ik de indruk dat de cliënt niet meer ademt, ik aarzel geen moment en alarmeer mijn collega en begeleiding en ga over op reanimatie.

Het ambulancepersoneel arriveert, zij reanimeren de cliënt nog met een zogenaamde  Lucas, dat ziet er best heftig uit. Begeleiding en ik trekken ons even terug om de hulpdiensten hun werk te laten doen. Na enige tijd verlaat de ambulance met spoed samen met de cliënt, die nog in kritieke toestand verkeert, de opvang.

Op dat moment komt onze coördinator ter plaatse. Zij stuurt de overige begeleiders aan om de andere cliënten op te vangen, wanneer de rust is wedergekeerd op de groep, zorgt zij er ook voor dat alle betrokkenen de gelegenheid krijgen om de situatie te evalueren en onze ervaringen met elkaar te delen. Tijdens deze evaluatie arriveert de coördinator van de begeleiders ook op locatie.

Bevalling

We zijn nog maar kort aan het evalueren of er komt een melding vanuit de afdeling met gezinnen dat één van de alleenstaande moeders op het punt staat te bevallen. Ik herpak mezelf en ga samen met mijn coördinator op de melding af. In de tussentijd is de zus van de bewoonster gearriveerd. In afwachting komst van de verloskundige, proberen we de bewoonster te kalmeren en te ondersteunen tijdens de weeën. Ik merk het 2 jarige dochtertje van de bewoonster op en probeer ook haar te kalmeren door met haar te spelen. Middels de portofoon houdt ik contact met mijn coördinator. Wanneer de verloskundige is gearriveerd begeleid ik haar naar de kamer van de bewoonster. Terwijl ik me bezighoudt met het kleine meisje vraag ik me af hoe het met de andere cliënt gaat. Ik hoop van harte dat het goed met hem gaat.

Ondertussen is de ambulance door de verloskundige  gealarmeerd. Wanneer deze arriveren zie ik dat het dezelfde ambulancemedewerkers zijn die eerder ter plaatse waren. Van hen heb ik moeten vernemen dat de cliënt van de voorgaande melding helaas is overleden.

Leven en dood

De bewoonster wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Samen met de coördinator help ik de zus en de verloskundige van de bewoonster met het inladen van haar auto. Zij zullen met de auto richting het ziekenhuis vertrekken. Toen alles voorbij was, mijn dienst erop zat en ik in gedachte de dienst nog even doorliep, besefte ik me maar al te goed hoe dicht dood en leven bij elkaar kunnen liggen.

*Note: Enige dagen later heb ik vernomen dat de bewoonster bevallen is van een gezonde dochter, beide maken het goed!

Opleiding tot zorgbeveiliger

Rowan heeft vier jaar geleden haar interne beveiligingsopleiding bij Alpha Security afgerond. De interne opleiding van Alpha Security wordt gegeven door Arie Putter. “Je leert gelijk je collega’s kennen,” vertelt Rowan. “Niet alleen omdat je samen in een klas zit, maar ook omdat je gelijk in het veld aan het werk mag onder begeleiding van een ervaren collega, dit schept een band.” Deze band wordt extra benadrukt als Rowan vertelt over het zorgteam: “Binnen de zorggroep hebben collega’s veel voor elkaar over. Een belletje en iedereen staat voor je klaar. Een ander bijzonder voordeel aan de interne opleiding van Alpha Security zijn de weerbaarheidstrainingen. Deze weerbaarheidstrainingen worden gegeven door Ruud Steffers. Tijdens deze trainingen worden situaties nagebootst van problemen die de beveiligers op de werkvloer tegenkomen. Zo leer je niet alleen van de situaties die je zelf tegenkomt maar ook van die van je collega’s.”

Ruud hamert altijd op de-escalerend werken, het verminderen van agressief gedrag. Hierbij is het bijzonder belangrijk om agressief gedrag vroegtijdig te zien aankomen, een veelvoorkomend onderwerp in zijn lessen. Rowan heeft hier veel houvast aan en valt nog vaak terug op zijn lessen in de dojo. Wil jij ook de opleiding tot zorgbeveiliger volgen? Klik dan op deze link: Opleiding tot zorgbeveiliger.

Communicatie in de zorgbeveiliging

Communicatie is de sleutel tot succes. Niet alleen met je collega’s, maar ook met cliënten en begeleiders. Zoals eerder genoemd vindt Rowan een praatje met cliënten belangrijk. Rowan is een mensen mens en houdt van het contact met anderen. Rowan vindt het belangrijk om persoonlijk contact te onderhouden met de cliënten: “Het is erg belangrijk om de cliënten te leren kennen om potentiële escalerende situaties vroegtijdig te signaleren.”

“Als beveiliger ben je vaak de boeman, daarom is het net zo belangrijk om cliënten ook te complimenteren als het goed met ze gaat. Enkel het opmerken van het feit dat iemand nieuwe schoenen draagt en de persoon hierover te complimenteren kan iemand blij maken en dat is toch wat ik het liefst doe.”

Voor ieder mens is het belangrijk om opgemerkt te worden, zo ook voor de cliënten van de Velserpoort. Overleg met begeleiders is daarnaast cruciaal, het is belangrijk dat begeleider en beveiliger op een lijn zitten om zo onderlinge frustraties te minimaliseren en de cliënten zo goed mogelijk te helpen. Zo kan het weleens gebeuren dat een begeleider wordt gezien als rode lap door een cliënt. Als beveiliger probeer je dit dan over te nemen, hierbij komt het de-escalerend werken bijzonder van pas. Zodra de cliënt is bedaard, kan de begeleider het gesprek weer verder oppakken. Ben jij op zoek naar goed opgeleide zorgbeveiligers voor jouw organisatie of instelling? Klik dan op deze link: Zorgbeveiligers gezocht.

Zorgbeveiliger worden?

Het werk heeft veel leuke kanten maar zoals bij iedere job ook een aantal mindere. De diversiteit in het werk vindt Rowan erg belangrijk. Het ene moment is het rustig en het andere moment barst er een bom los. Het is daarom essentieel om altijd scherp te zijn om deze situaties zoveel mogelijk voor te kunnen zijn. Ook is het bijzonder dat je in aanraking komt met veel verschillende mensen maar ook met hun problemen. Cliënten kunnen alcohol- of drugsproblemen hebben, maar ook gezondheidsklachten of psychische problemen hebben. Het is voor dit werk dan ook van belang dat je sterk in je schoenen staat. Naast sterk in je schoenen staan is het ook zeer belangrijk dat je flexibel bent, veel geduld hebt, je snel kan schakelen en dat je goed bent in het opvangen van signalen. Het is cruciaal dat je cliënten goed leert kennen om zo bij binnenkomst de bui van een cliënt al te signaleren. Ook zorgbeveiliger worden? Klik dan op deze link: Zorgbeveiliger worden.